Guide til det programvaredefinerte datasenteret, del 2

Gikk du glipp av Del 1 av denne posten? Les mer om de ulike begrepene og hva de er her

Få de samme effektiviseringsgevinstene som de store skyleverandørene.

Hvorfor skal du ha en programvaredefinert plattform?

Det er ikke noe tvil om at datasentrene til for eksempel Microsoft Azure og Amazon er effektive og rimelig å drifte.  Det er opplagt at mange kunder også kunne få samme fordelene i sitt eget datasenter ved å herme etter de store.  For å få full fleksibilitet må volum være tilstede, men selv små kunder kan dra nytte av programvaredefinerte løsninger.

For det første er det spesielle workloads/arbeidsmønstre som egner seg spesielt godt i en slik setting. VDI-løsninger er et godt eksempel grunnet servernær lagring til rask datatilgang. I tillegg kan man legge til flash og SSD for å få rask tilgang til data. VDI-kunder bør se på software defined storage først.  Maskinvare er rimeligere, men ikke minst er også lisensiering rimelig. Microsoft Storage Spaces er gratis. VMware VSAN er gratis for Horizon view-brukere. Nutanix garanterer lineær skalerbarhet for VDI-brukere uten at du er låst til hypervisor.  Du vil som regel få svært gode resultater ved å etablere VDI-løsninger på en programvaredefinert plattform.

Hvilke applikasjoner og databaser passer inn i et programvaredefinert, hyperkonvergert datasenter?

Mange kunder ønsker seg ut av gammel, komplisert og lite fleksibel infrastruktur.   Løsninger basert på software defined og hyperkonvergerte prinsipper kan virkelig gi en fleksibel, rimelig og enkel infrastruktur.  Det som eventuelt holder det tilbake er lite fleksible eksisterende programmer og applikasjoner. Det er her fokuset bør ligge med hensyn til modernisering.

Får du modernisert, kjøpt og utviklet applikasjoner og databaser som passer inn i et software defined datasenter så kan du også ta ut fordelene.   Nøkkelen er faset innføring.  Mange må leve med både gammel og ny infrastruktur løsning samtidig over en tidsperiode. Hvor mange plattformer en bedrift trenger er avhengig av applikasjonsporteføljen. Om alle nye og gamle applikasjoner kan gå på en software definert og hyperkonvergert plattform er det perfekt, men ofte er ikke det tilfelle.

  1. Bedriften bør etterstrebe at nye tjenester og applikasjoner som innføres passer på en software definert hyperkonvergert plattform
  2. Gamle systemer kan enten migreres rett over eller de må skrives om for å passe inn i det nye datasenteret.
    1. Lag en plan for utfasing og migrering av gamle applikasjoner. Gammelt og nytt datasenter vil sameksistere i en tid fremover

Om man ikke lykkes å flytte alle applikasjoner til den nye datasenter plattformen er det likevel mulig å punkt-optimalisere gamle løsninger i legacy-miljøet ved å se på teknologi som Software Defined Storage (SDS) eller lage egne løsninger for spesielle workloads/arbeidsmønstre som database eller VDI.

Programvaredefinert gir deg mange fordeler om applikasjonene og databasene dine henger med.  Skal du ha ny lagringsløsnng bør du vurdere SDS. En god løsning kan være å dele inn applikasjoner i workloads og for eksempel kjøre VDI-løsningen på Software defined/hyperkonvergert og legacy-applikasjoner på en mer klassisk plattform.

I en programvaredefinert plattform er det viktig å ha løs kobling mellom programvare og maskinvare.  Du må kunne bytte ut maskinvaren uten å måtte bytte ut programvaren på toppen. 

Dersom du selv har utviklet automatiske rutiner for utrulling av driftsoppgaver bør dette baseres på åpne standarder slik at du blir mest mulig uavhengig av valget du gjør i dag. Det kan hende noe annet egner seg bedre om noen år.

Dells bidrag til det gode datasenteret

Dell setter programvaredefinert i sentrum av sin løsningsstrategi. Software defined-løsninger handler om at mye mer havner på server-plattformer.  Dell har noen av verdens beste, standardiserte x86-servere i vår PowerEdge-portefølje, som vi nylig oppgraderte med 13. generasjon. Her er muligheter for både flash og lokal disk. I tillegg kan Dell levere ende-til-ende løsninger i datasenteret, inkludert all infrastruktur-IP fra egne fabrikker.

Sammen med sentrale teknologipartnere tilbyr vi komplette løsninger. Viktige samarbeidspartnere er VMware, Microsoft, Red Hat, Nutanix, Citrix, Oracle, SAP og Nexenta. Vi har også hyperkonvergerte plattformer, som blant annet kan leveres med preinstallert Microsoft- eller VMware-løsninger, eller appliancer som EVO:RAIL sammen med VMware for VSAN og SAP HANA for SAP.

I tillegg kan vi levere sky-løsninger på Microsoft. Dell har mange demomiljøer, inkludert et fullt ut hybrid Microsoft Cloud OS-miljø, hvor kundene kan se hvordan man kan flytte kapasitet mellom Azure og lokalt i sitt datasenter.  Et slikt datasenter kan bygges på en programvaredefinert plattform.

Seminar med Microsoft

Dell og Microsoft har sammen lansert Microsoft Cloud System Platform, for de som ønsker seg en Microsoft Azure-plattform i sitt eget datasenter. SDS med Microsoft Storage Spaces er en selvfølge. Dette har vi et helt seminar om den 13. november. Hvis du vil vite mer om dette finner du program og påmelding her.

Ta kontakt med Dell (jan_bjelde@dell.com) for en dialog rundt helhetlig datasenterstrategi eller for å få presentert mere konkrete og spissede løsninger i sammenheng med moderne applikasjoner på et optimalisert datasenter.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *