Guide til det programvaredefinerte datasenteret, del 1

Mange bedrifter vurderer skyløsninger, men ønsker (eller kan ikke) sette alle applikasjoner hos en av de store skyleverandørene. Likevel ønsker man den fleksibiliteten og kostnadsreduksjonene skytjenester gir. Hvordan kan du optimalisere ditt eget datasenter for å levere skyløsninger og flytte applikasjoner over til en optimal moderne datasenter plattform? Det er det programvaredefinerte/sofware defined datasenteret som gjør det mulig.

Dell optimaliserer datasenteret ved å sette sammen ende-til-ende-løsninger sammen med teknologi-partnere. Datasentre bør være basert på standard maskinvare.

Software defined og hyperkonvergert

De store skyleverandørene, som Google, Facebook, Amazon og Microsoft, har gjort mye med sine datasenter for å forenkle drift og senke kostnadene. De kan drifte store server-farmer med små it-avdelinger, fordi de har vært ekstremt strenge på standardisering på billig og enkel maskinvare.

I en hyperkonvergert plattform er serveren en byggekloss klargjort for å være en del av en infrastruktur plattform som dekker behovet for maskiner, nettverk og lagring samtidig. Programvare på en hyperkonvergert plattform er laget for enkel og sentral administrasjon, men også for å erstatte tradisjonelle produktfunksjoner i infrastrukturen. Programvaredefinerte datasentre henter inspirasjon fra plattformene hos de globale skyleverandørene. De henter store gevinster, noe it-bransjen ønsker å bygge videre på.

Software defined handler om å flytte funksjonalitet som tradisjonelt har ligget i produktene til funksjoner høyere i stacken, og ofte på en x86-basert, server-sentrert virtualiseringsplattform (Hyperkonvergert /web-scale).

Hva er «software defined datacenter»?

Det programvaredefinerte datasenteret hermer etter modellen til de store skyleverandørene. Det handler om streng standardisering på enkle standardservere med lokal lagring, der ruting, lagringshåndtering etc. skjer i egen-utviklet programvare. Et typisk miljø for distribuerte eller mindre applikasjoner som kan kjøre på web scale-arkitektur (hyperkonvergert).

Produsenter tilbyr stadig mer programvare og egnet maskinvare for et software defined datasenter. Vi har ende-til-ende-løsninger for programvaredefinerte datasenter gjennom vårt samarbeid med teknologipartnere som Microsoft, VMware, Citrix og Redhat.  Våre Dell/Nutanix-løsninger er også en spennende byggekloss i et slikt datasenter.

Et software defined datasenter må etterligne design og arkitektur fra de store skyleverandørene.  Dette er fullt ut mulig å få til i eget datasenter, men bruk tid på å migrere og skrive om legacy-applikasjoner.  Lag retningslinjer for hvordan databaser og applikasjoner skal være for å passe inn i den nye plattformen

Et software defined datasenter må etterligne design og arkitektur fra de store skyleverandørene. Dette er fullt ut mulig å få til i eget datasenter, men bruk tid på å migrere og skrive om legacy-applikasjoner. Lag retningslinjer for hvordan databaser og applikasjoner skal være for å passe inn i den nye plattformen

Et software defined datasenter må etterligne design og arkitektur fra de store skyleverandørene.

Dette er fullt ut mulig å få til i eget datasenter, men bruk tid på å migrere og skrive om legacy-applikasjoner.  Lag retningslinjer for hvordan databaser og applikasjoner skal være for å passe inn i den nye plattformen.

Software defined kan også være en strategi i datasenteret, og ligge som prinsipper i design og arkitektur. For eksempel kan man tenke seg at høytilgjenglighets- og disaster recovery-funksjoner legges høyest mulig i stacken. Dette for å unngå komplisert infrastruktur, som kan ha en kostbar fiberbasert lagringsløsning med mange komplekse innebygde funksjoner. Høytilgjengelighet over flere datasenter-lokasjoner for databaser som MS SQL og Oracle RDBMS kan løses med innebygde funksjoner, i stedet for på lagringsnivå. De som skal lage et nytt datasenter for nye applikasjoner bør etterstrebe en datasenterstrategi basert på software defined-prinsipper.

Hva er Software Defined Network (SDN)?

SDN handler hovedsakelig om deling av kontrollplan og dataplan. Kontrollplanet flyttes ut av svitsj/ruter og implementeres i programvare, for eksempel på en virtualiseringsplattform.

Administrasjon og overvåkning kan også flyttes utenfor nettverksmiljøet, og flyt og kontroll håndteres sentralt. Her har vi løsninger som VMware NSX og Red Hat. SDN er rett og slett en revolusjon i nettverket. Her ligger mange fordeler som høyere skaleringsevne, sentral styring, høyere sikkerhet og lavere kostnader.

Dell tilbyr SDN sammen med våre teknologipartnere. Vi støtter for eksempel VMware NSX direkte, men tilbyr også støtte for Openflow. Vi har en åpen tilnærming til nettverk. Vi åpner opp for andre operativsystemer på Dells nettverksutstyr, og har for eksempel Cumulus som et åpent alternativ.

 

Hva er Software Defined Storage (SDS)?

Her snakker vi om å flytte lagring nærmere serverne og distribuere lagringene utover klynger av servere. Paritet og lagringsfunksjoner som deduplisering, tiering, synkronisering og thin provisisiong løses i programvare som kjører på serverne.  Her har man mange programvare leverandører som Red Hat Ceph, VMware VSAN, Microsoft Storage Spaces, Nutanix og Nexenta.

SDS flytter lagring fra store, fiberbaserte kabinetter til lokal lagring i serverplattformer. Det er mange gevinster å hente for egnede applikasjoner. Det er ypperlig for VDI, bra for mange andre workloads. Husk likevel at de fleste av disse produktene er nylig utviklede, så innfasing bør gjøres ved testing. Dell tilbyr SDS sammen med sine teknologipartnere som VMware, Microsoft, Redhat, Nutanix og Nexenta

 

Hvorfor og hvordan skal du lage et programvaredefinert senter? Les mer i del 2 av denne bloggposten!

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *